Livre
Néerlandais

De drie duifkes : roman

De drie duifkes : roman

Genre:
1920. Drie temperamentvolle, beeldschone jonge vrouwen willen uitvliegen, dartelen en liefhebben. Boerendochter Madeleine wordt uitgehuwelijkt en moet haar grote liefde verlaten voor een wrede echtgenoot. De zevenjarige Tine verliest haar moeder, en de zorg voor haar broer, vader en hun armzalige boerderij valt op haar frêle schouders. Juliet vlucht weg van haar zuipende, promiscue moeder en wordt
Titre
De drie duifkes : roman
Auteur
Hilde Van Mieghem
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2022
403 p.
ISBN
9789029545860 (hardback)

Commentaires

Grote gevoelens, geen grote roman

Hilde Van Mieghem boetseert haar debuutroman met heel veel Vlaamse klei, talige clichés en een overdaad aan sentiment.

Hilde Van Mieghem heeft de grote ­gevoelens nooit geschuwd. Niet als actrice, niet als regisseur, en nu ze debuteert met een decennia overspannend verhaal over drie hartsvriendinnen, ook niet als schrijver. Maar grote gevoelens leveren niet per se grote literatuur op.

De normale broedperiode van een duif bedraagt iets van een zeventien ­dagen, maar Van Mieghem broedde al meer dan twintig jaar op haar Drie duifkes, een deels op haar eigen familiegeschiedenis geïnspireerd verhaal over drie vrouwen die tussen 1920 en 1964 lief en (vooral) leed met elkaar delen. Dat Van Mieghem de afgelopen jaren heel wat ervaring opdeed als scenarist merk je meteen aan de openingsscène, een huwelijksfeest in de jaren 60 van de vorige eeuw. Een hele roman lang zal het verhaal soepel verspringen tussen die ene dag in 1964 en de grofweg veertig jaren die eraan voorafgingen. Dat ze voor de tv-adaptatie (die er ongetwijfeld komt) een heel goeie set designer nodig zal hebben, word…Lire la suite

À propos de Hilde Van Mieghem

CC BY-SA 4.0 - Image by Filip Naudts

Hilde Van Mieghem, née à Anvers le 14 avril 1958, est une actrice et réalisatrice belge néerlandophone.

Biographie

Filmographie

Comme réalisatrice

  • 1997 : De suikerpot
  • 2004 : 10 jaar leuven kort
  • 2004 : De kus
  • 2004 : 10 jaar leuven kort
  • 2006 : Dennis van Rita
  • 2010 : Smoorverliefd (nl)
  • 2013 : Smoorverliefd (nl) (version néerlandaise, aussi Madly in Love)
  • 2017 : Sprakeloos

C…En lire plus sur Wikipedia