Strip
Nederlands
De wereld van een man komt op zijn kop te staan als zijn zoon zelfmoord pleegt. Ballonstrip in zwart-wit.
Titel
Jaren van de olifant
Auteur
Willy Linthout
Medewerker
Theo Linthout
Interviewer
Wouter Porteman
Taal
Nederlands
Editie
Definitieve en uitgebreide versie
Uitgever
Antwerpen: Davidsfonds, 2022
245 p. : ill.
Aantekening
Met een achtergronddossier/interview door Wouter Porteman
ISBN
9789002276361 (hardback)

Besprekingen

Een aangrijpende autobiografisch striproman. Karel heeft een lieve vrouw, een vaste baan en een schat van een zoon, Wannes. De politie belt op zekere dag aan; Wannes is van een flatgebouw gesprongen. Na de zelfdoding van zijn zoon staat Karels wereld op zijn kop. Hij vlucht in verzinsels, dagdromen en nachtmerries. Wanneer het er echt toe doet, staat een mens alleen. Vlot en nuchter geschreven. Ballonstrip met cartooneske zwart-witte potloodtekeningen.Deze editie is vernieuwd en uitgebreid en bevat veertig nieuwe pagina’s.Willy Linthout (1953) is stripauteur en -tekenaar. Hij werd beroemd als bedenker en tekenaar van de 'Urbanus-strip', waar hij meer dan 200 afleveringen van tekende. Daarnaast schreef hij de reeks ‘Roboboy' voor tekenaar Luc Cromheecke, met wie hij ook de Nero-hommage 'De toet van Tut' maakte. 'Jaren van de olifant' werd wereldwijd vertaald en leverde hem de Bronzen Adhemar op, de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip.

Over Willy Linthout

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Harald1989

Willy Linthout (Lokeren, 1 mei 1953) is een Vlaams striptekenaar.

Hij is vooral bekend als tekenaar van de vedettestrip Urbanus, die hij al sinds 1982 samen met de gelijknamige Vlaamse komiek Urbanus maakt.

Linthout verkreeg ook lof van de critici voor zijn stripreeks Jaren van de olifant (2007), waarin de zelfdoding van zijn zoon het thema vormt. De reeks werd gebundeld in een boek en tevens vertaald in het Engels.

Biografie

Willy Linthout besloot striptekenaar te worden nadat hij, als kind, een stripalbum van Nero las: Het Rattenkasteel.

Zijn eerste stripwerkjes liet hij op eigen kosten drukken. Maar een succes werden ze niet. In 1982 verscheen zijn eerste album, "De Zeven van Zeveneken" (1982), een parodie op Nero. Hij verwierf pas bekendheid in de stripwereld toen hij dat jaar de nieuwe stripreeks Urbanus begon. Uiteraard in samenwerking met cabaretier Urban…Lees verder op Wikipedia